Als commissaris moet je ook risico’s durven nemen

Mijn oog viel op een interview met Yvonne van Rooy met als titel ‘het bestuur steunen bij het nemen van risico’s is óók een taak van de commissaris’. Een welkome boodschap.

Had ik ook nodig eerlijk gezegd. Want het is weer ‘jaarrekeningen tijd’. Wat betekent dat ik als commissaris en toezichthouder me weer buig over de management letters en controle rapporten van de externe accountants. De gebruikelijke portie aanbevelingen voor betere risicobeheersing wordt weer geserveerd.

Begrijp me niet verkeerd. Dit vind ik prima. En is natuurlijk ook hard nodig. Je wilt als commissaris of toezichthouder deze aanbevelingen krijgen van de accountant. Het doet ook mijn bedrijfsjuridische en compliance hart harder slaan. Lekker spitten met elkaar om de KPI’s en KRI’s aan te scherpen. Maar ik realiseer me al té goed dat mijn oog niet voor niks op het interview met Van Rooij valt.

Op de eerste plaats omdat ik respect heb voor deze vrouw. Met een ruime staat van dienst, grote deskundigheid en hart voor het sociaal domein maakt ze indruk op mij. Maar het komt ook omdat haar boodschap me aanspreekt. Want niemand wordt commissaris of toezichthouder om alleen maar naar de risico’s te kijken. Ik niet tenminste.

Als commissaris en toezichthouder voel ik me betrokken bij de organisatie en wil vanuit mijn ervaring en deskundigheid bijdragen aan vernieuwing. Met de bestuurders wil ik sparren over hoe het anders of beter kan. Meer klantwaarde. Wat is onze toevoegde waarde voor overmorgen. Allemaal aspecten van innoveren. En innoveren is leuk. Maar innoveren zonder risico nemen bestaat niet.

Wanneer bestuurders geen risico’s durven nemen, dan weet je als commissaris of toezichthouder dat ongelukken waarschijnlijk uitblijven. Maar besef ook dat het ontwikkelen van nieuwe markten en nieuwe producten tot stilstand komt of te langzaam gaat. Daarom vind ik het advies van Van Rooy waardevol. Zij stelt dat je als commissaris ook de vraag moet durven stellen: “durven wij als bedrijf ook voldoende risico’s te nemen?”

Henry Goverde | Dispicio

06 5315 3456

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *