Vakantiegevoel

Vakantiegevoel

Heb jij het al: het vakantiegevoel. Het je verheugen op een paar zorgeloze weken met familie, vrienden en/of dierbaren. Ontspannen in onbekende omgeving. Samen dingen beleven, herinneringen creëren. Je weken, soms maandenlang, verheugen op wat komen gaat. Of is corona dit jaar een sta in de weg?

Vakantiestress

Vakantiestress is het gevoel dat een vrije periode extra spanning oproept. Dit gevoel kan te maken hebben met verschillende oorzaken, zoals te hooggespannen verwachtingen, het wegvallen van vaste gewoonten of doordat privéproblemen opleven tijdens de vakantie. Velen zullen dat gevoel herkennen. De verveling die bij de kinderen toeslaat bij de lange autoreis naar de vakantiebestemming, de vlucht die maar niet wil vertrekken, een lastige douanebeambte of een familielid waarbij de verwachtingen over deze vakantie niet overeenkomen met je eigen ideeën. Vakantiestress hoort merkwaardig genoeg ook bij het vakantiegevoel. Zonder de stress geen volledige ontspanning, wordt wel eens gezegd. Of dit klopt kunnen we niet bevestigen maar herkenbaar is het wel. Want elke vakantie is er dat moment dat je ineens wordt overvallen door het gevoel dat alles van je af glijdt, je de ontspanning tot in je vezels voelt, het vakantiegevoel je bijna bij verrassing overrompelt.

Virusvrees

Maar dit jaar is alles anders. In voorgaande jaren maakte je je vooral druk over de beste vertrektijd om files te ontwijken, het vinden van de juiste accommodatie voor jezelf, je wederhelft en de kinderen of hoeveel bagage je mee wilt en kunt nemen als je aan vakantie dacht. Maar nu dus niet. De virusvrees waait krachtig over ons kikkerlandje en vraagt om een andere manier van denken om toch nog bij dat vakantiegevoel te komen. En dat valt niet mee als we om ons heen kijken. Natuurlijk is er een groep landgenoten die zich hun welverdiende vakantie niet laat afnemen en onverschrokken op pad gaan, maar hun aantal is beperkt. Van het alternatief om in eigen land vakantie te vieren wordt wél meer gebruik gemaakt. Maar de meeste mensen twijfelen en beslissen pas op het laatste moment. Want niemand wil vast komen te zitten in het vakantieland. Om nog maar te zwijgen over het risico dat je ziek wordt en afhankelijk wordt van de gezondheidszorg in een onbekende streek.

Vakantiegevoel in het coronajaar

Het vakantiegevoel lijkt dit coronajaar dus ver weg. Teveel zaken om over te piekeren, teveel beslissingen die pas op een laat moment zullen worden genomen, te weinig zorgeloze dagen. We moeten echter met zijn allen echter niet vergeten dat het vakantiegevoel geen directe relatie heeft met verre stranden, bezienswaardigheden en andere ontdekkingen. Of dat jaarlijks bezoek aan die vertrouwde camping waar je zo’n goede herinneringen aan hebt.

Het vakantiegevoel ontstaat omdat we dagelijkse routines doorbreken, druk van ons afschudden en even dicht bij onszelf kunnen zijn. Het helpt ontzettend als je leefwereld daarbij kleiner wordt. Geen collega’s die dingen van je vragen, buren waar je rekening mee moet houden en verplichtingen die je voelt ten opzichte van familie en vrienden. Dit alles gebeurt door je fysiek te verplaatsen en aan iedereen laten weten dat je er even niet bent. Corona bemoeilijkt het fysieke verplaatsen maar je kunt er nog steeds even niet zijn. Een aantal weken geen werk, geen sociale verplichtingen en alleen met je gezin doen waar je zin in hebt, ook al ben je thuis, zal ervoor zorgen dat het vakantiegevoel je toch nog overvalt. En je genoeg energie tankt om er weer een tijdje vooruit te kunnen.

We wensen je een ontspannen, leuke en passende vakantie. Neem tijd voor jezelf.

Jan Verdonk

Henry Goverde