NPT en de implementatie van E-Health oplossingen

Vorige week hebben wij, als partner van HealthValley, ook deelgenomen aan het HealthValley Event ’21 CO-FIT Future. Het blijft een beetje roeien met de riemen die je hebt in dit corona tijdperk maar het moet mij van het hart dat de riemen hier op een creatieve en effectieve manier zijn gebruikt. Hulde aan de organisatoren die plaats hadden ingeruimd voor matchmaking, een virtuele expo en natuurlijk een aantal gedegen parallelsessies. Een van deze parallelsessies had als thema de implementatie van zorginnovaties. Prof. dr. Eveline Wouters benadrukte hier de noodzaak om vanuit zoveel mogelijk perspectieven (doktoren, verplegend personeel, natuurlijk de cliënt/patiënt maar ook, indien van toepassing, de huisarts en wijkverpleegkundige) te kijken naar de belemmerende en faciliterende factoren bij de implementatie van onder andere E-Health toepassingen. Zij beveelt hierbij de NPT-methodiek aan. Een goede gelegenheid om deze theorie nader te beschouwen.

N(ormalisation) P(rocess) T(heory)

De Normalization Process Theory (NPT) is in 2009 ontwikkeld door May & Finch. Met de term ‘normalization’ wordt gedoeld op het integreren van een nieuwe handeling of werkwijze in de dagelijkse praktijk. De theorie beschrijft de implementatie, inbedding en integratie van een complexe interventie. Het gaat uit van het samenbrengen van het werk (implementatie), het creëren van een dagelijkse routine (inbedden) en het verzorgen van een duurzame inbedding (integratie).

Op het eerste gezicht lijkt dit niet bijzonder. Maar wat opmerkelijk is dat als uitgangspunt geldt dat de routinematige inbedding van een complexe interventie het product is van actie (de dingen die mensen doen), en niet noodzakelijkerwijs de houding van mensen (hoe ze denken over wat ze doen) of hun bedoelingen (wat ze zeggen dat ze gaan doen). Om de inbedding van een complexe interventie zoals E-Health te laten slagen, moeten we dus kijken naar hoe mensen in de praktijk hun werk doen.

4 Mechanismen

In dit verband onderscheidt NPT vier mechanismen (coherentie, cognitieve participatie, collectieve actie, reflexieve monitoring). NPT richt zich op het benoemen van verbindende waarden van de complexe interventie voor alle betrokkenen (coherentie of samenhang), de mate waarin de betrokkenen zich willen binden aan de interventie (cognitieve participatie), hoe ze het gaan uitvoeren (collectieve actie) en de effecten ervan inschatten (reflexieve monitoring). Een succesvolle integratie van een complexe interventie vereist dus een voortdurende investering in en door betrokkenen. Structureel investeren in betekenisgeving, commitment, inspanning en beoordeling is een basis voor het succes van een complexe interventie.

Een complexe interventie die routinematig in de praktijk is ingebed, is helemaal geen ‘complexe interventie’ meer en verdwijnt in de dagelijkse werkelijkheid van normale activiteiten; de dingen die mensen gewoon doen. Het doel is bereikt.

Dispicio gebruikt NPT

Op basis van NPT heeft Dispicio een aanpak ontwikkeld die zorgorganisaties helpt om een visie op het gebruik van E-Health toepassingen te ontwikkelen en tevens de veranderopgave te bepalen die wordt verlangd om de implementatie van deze toepassingen succesvol te starten en af te ronden. Het betrekken van alle relevante stakeholders, in aansluiting op de uitspraken van Wouters, neemt een centrale rol in bij deze aanpak.

PréSET subsidieregeling helpt

De aanpak, nauw verwant met ons succesvolle Assessment voor Innovaties, komt bovendien dit jaar in aanmerking voor 100% subsidie in het kader van de PréSET regeling. In combinatie met de SET-regeling is deze subsidie een kans en stimulans om de ambities op het gebied van E-Health toepassingen in de thuissituatie waar te maken.

Weet u nog niet welke E-Health toepassing(en) u wilt inzetten?

  • Bent u zorgaanbieder die te maken heeft met zorg in de thuissituatie (bijvoorbeeld thuiszorg, wijkverpleging, ambulante ggz)?
  • Vindt u dat E-Health toepassingen de kwaliteit en veiligheid van zorg kunnen verbeteren?
  • Is het voor u (nog) niet duidelijk hoe E-Health-toepassingen het beste passen bij de visie en strategie van uw organisatie?

Door gebruik te maken van de PréSET regeling komt u tot een gedragen visie op welke wijze E-Health toepassingen kunnen bijdragen aan de bredere doelstellingen van uw organisatie en welke veranderopgave er noodzakelijk is om een en ander te realiseren. Voor deze verkennende fase stelt het ministerie van VWS een subsidiebedrag van maximaal €20.000 per aanvraag beschikbaar. Dit bedrag dekt naast de interne kosten, ook de kosten van externe advisering én externe projectbegeleiding.

Bent u geïnteresseerd in NPT, ons programma, de subsidieregeling of in al deze drie onderwerpen, dan helpen wij u graag vrijblijvend verder.

Henry Goverde                                                             Jan Verdonk

06 53153456                                                                 06 53149183
henry.goverde@dispicio.nl                                        jan.verdonk@dispicio.nl