In een vorig artikel is uitgelegd hoe je de kwaliteiten waarover organisaties en personen dienen te beschikken om succesvol samen te werken, kunt toetsen (Samenwerken is een vak. Is uw organisatie vakbekwaam?). In dit artikel gaan we in op de, in onze ogen, noodzaak om samenwerken als vak te zien.
De samenwerker
U heeft vast wel eens van een onderhandelaar gehoord. Of een veranderaar. Een bemiddelaar. En u bent zeker al eens gestruikeld over een verbinder (voor alle functies geldt: m/v). Maar heeft u ook al eens de hand geschud met iemand die zich introduceerde als samenwerker. Die dit als beroep op zijn businesskaart heeft staan. Die kans is klein. Een kleine steekproef op LinkedIn leert dat de term samenwerker sporadisch en maar bij enkele organisaties wordt gebruikt. Het is zelfs zo dat als het woord samenwerker in Word wordt ingetoetst dit standaard wordt voorzien van een rood kringeltje onder het woord. Of er een schrijffout is gemaakt. Volgens ons niet.
Vaardigheid of vak?
Als we er de Dikke van Dale op naslaan is de betekenis van een vak een middel van bestaan, en van vaardigheid een bekwaamheid. Een onderhandelaar heeft dus van zijn bekwaamheid zijn middel van bestaan, zijn vak gemaakt. Idem dito voor de veranderaar, bemiddelaar en de verbinder. Dat is duidelijk. Voor de bekwaamheid samenwerken gaat dit echter niet op. Het aantal mensen dat zich graag introduceert als samenwerker is immers beperkt. Komt dit door een gebrek aan de vraag naar samenwerken of liggen hier andere redenen aan ten grondslag?
Het belang van samenwerken
In elke nieuwsrubriek of zakenblad wordt de term samenwerking steeds meer gebezigd. In de zorg, het onderwijs, tussen gemeenten maar ook in de profit sector ontstaat er steeds meer de behoefte aan samenwerking. Omdat we als organisatie niet alles meer zelf kunnen en willen doen. Omdat een succesvolle samenwerking voordelen oplevert die je als zelfstandige organisatie niet kunt realiseren maar prima kunt gebruiken. Samenwerken is meer en meer populair en deze populariteit zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen.
Toch ontbreekt het aan Samenwerkers binnen organisaties. Ze vermommen zich als HR-functionaris, Teamleider, Directie-assistent, Verandermanager, Staffunctionaris of een andere intern gerichte titel. Met samenwerken als bijbaan, zo lijkt het.
Het belang van de Samenwerker
So what horen wij u denken. Als het werk maar gedaan wordt. De functietitel is niet zo belangrijk. Daar kunnen we u alleen maar gelijk in geven. De tijd zal leren of de Samenwerker er komt. Voor de jaren 90 had bijna niemand van veranderaars of verandermanagers gehoord. De verbinder is het laatste decennium (als een mogelijke voorloper van de Samenwerker?) pas in opkomst.
Toch is het niet verstandig om alleen maar de schouders op te halen en te wachten op wat de toekomst gaat brengen. Dit zou kunnen impliceren dat u samenwerken als een trend ziet en daar slaat u de plank flink mis. Het belang van samenwerken neemt alleen maar toe. Omdat, zoals al eerder opgemerkt, organisaties niet alles kunnen en willen doen. De samenleving is hiervoor te complex en aan verandering onderhevig. Er wordt focus en flexibiliteit gevraagd van organisaties. Samenwerken, met verschillende partners op verschillende vlakken wordt steeds meer een noodzaak, een way of life voor organisaties. Met een behoefte aan experts, specialisten die er vakbekwaam voor zorgen dat een samenwerking soepel, succesvol verloopt.
Dispicio verwacht dat het aantal Samenwerkers de komende jaren fors zal toenemen. Het rode kringeltje onder het woord zal gaan verdwijnen. Als u wilt weten hoe vakbekwaam uw collega’s zijn en welke stappen hierin gezet kunnen worden, helpen wij u graag verder.
Jan Verdonk Henry Goverde
06 53149183 06 53153456