Uw samenwerking: de stand van zaken

U weet dat het verstandig is om periodiek te kijken hoe de zaken ervoor staan. Zowel privé als zakelijk. De manier waarop dit gebeurt is divers en persoons of organisatie gebonden. Bij een samenwerkingsverband vereist dit openheid en vertrouwen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Sturingsinformatie is essentieel

In deze sombere tijden zal de bankrekening door menigeen wat vaker bekeken worden. Je wilt immers weten hoe je ervoor staat en verrassingen voor blijven. Hetzelfde geldt natuurlijk als eigenaar van de bakkerij, directeur van het metaalbedrijf of de CEO van een verzekeraar. Met dien verstande dat deze bedrijven dit inzicht dagelijks of in ieder geval wekelijks krijgen gepresenteerd. En dan blijft het niet alleen bij de gegevens die betrekking hebben op de bankrekening. Allerlei soorten informatie wordt opgelepeld. Hard en zacht. Alles waar behoefte aan is, wordt verzameld en verwerkt tot informatie. Zodat er optimaal kan worden gestuurd op de vastgestelde doelstellingen.

Sturing bij een samenwerkingsverband

Bij een samenwerking blijkt het veel lastiger om compleet te worden geïnformeerd als verantwoordelijke. Je hebt immers te maken met in ieder geval 2 bronnen van informatie: die van jezelf en die van de samenwerkingspartner. Het samenvoegen van deze brongegevens vraagt om openheid en vertrouwen. Beide elementen zijn in de basis wel aanwezig maar in veel gevallen blijft het aftasten tot hoever je hierin gaat. Vooral als er op voorhand geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over het delen van gegevens. De resultante is dat er met name gestuurd wordt op de harde doelstellingen (tijd, kosten, opbrengsten). Hierdoor wordt maar de helft van de lading gedekt. Op de meer zachte componenten (leiderschapsstijl, bekwaamheid, cultuur), die vaak ten grondslag liggen aan het succes van de samenwerking, vindt geen sturing plaats simpelweg omdat deze gegevens niet beschikbaar zijn.

Periodieke evaluatie van het samenwerkingsverband

Op basis van onze kennis en ervaring heeft Dispicio het 3-C model ontwikkeld. Dit model helpt om de samenwerking een stevige en constructieve basis te geven. In onze ogen spelen 3 elementen een belangrijke rol bij succesvol samenwerken. De Condities waarbinnen de samenwerking plaatsvind. Denk hierbij aan het inrichten van de governance, afspraken over investeringen en het beschikbaar stellen van hulpmiddelen. Daarnaast is de Cultuur ten aanzien van samenwerken binnen de deelnemende organisaties mede bepalend. Denk hierbij aan open staan voor de ander, de ambitie en de ervaring met samenwerken. Tot slot gaat het om de Capaciteiten binnen uw organisatie om samen te werken. Het gaat daarbij niet alleen om kennis, maar ook om vaardigheden zoals luisteren, sensitiviteit en overtuigingskracht en last but not least het lerend vermogen binnen uw organisatie. Het 3-C model is verder uitgewerkt in de 3-C Alliance Scan.

Doordat we de 3-C Alliance Scan inzetten voor het versterken van langdurige samenwerkingen ontstond er bij klanten spontaan de vraag of we de samenwerking ook niet periodiek kunnen toetsen via deze scan. Met name om ook de zachte componenten bij een samenwerking beter in beeld te krijgen en hierop, indien nodig, bij te sturen. Natuurlijk kan dit.

Als uw organisatie ook geïnteresseerd is in het periodiek toetsen van de voortgang van het samenwerkingsverband geven wij u graag een verdere uitleg over de mogelijkheden van de 3-C Alliance Scan biedt en de voordelen die het samenwerkingsverband hierdoor kan realiseren.

Henry Goverde

06 53153456

henry.goverde@dispicio.nl

Jan Verdonk

06 53149183

jan.verdonk@dispicio.nl