Ronde Tafel 2016

 

Uitnodiging Ronde Tafel “Van Ganser Harte” met diner pensant

Wanneer: donderdag 6 oktober 2016, 15.30 – 20.30 (inloop 15.30, start 16.00 uur)
Waar: Tilburg University, Faculty Club, Warandalaan 3, Tilburg
Uw gastheren: ZorgopKoers met 2 prikkelende gastsprekers

 “Bewust koos ik voor de zorg. In de loop van de tijd word ik steeds meer betrokken bij zaken waarmee ik veel minder heb. Ik ben mijn weg aan het vinden om te blijven bij mijn passie voor de zorg. Maar ik voel me steeds getrokken naar het systeem. Hoe krijg ik nou de geest en de letter van het systeem bij elkaar gebracht? Ik zou het fijn vinden om in openheid daarmee te sparren met mensen die dit pad begaan. Mensen die deze reis positief afleggen, zonder steeds maar kritiek te hebben op het systeem. Het systeem is er, ik heb hiermee te leven en ik wil mijn hart volgen. Hoe combineer ik dat?”

Wat zijn de uitdagingen om cliënten of hun familieleden langdurig te betrekken bij de doelen en de ontwikkeling van een dienstverlenende zorgorganisatie? Medezeggenschap lijkt lastig als je snelheid wilt maken en als partijen verschillend naar een context kijken. Maar wie is er nou eigenlijk voor wie?

Daarover gaan we graag met u in gesprek. Wat kunnen we leren van weerbarstige werkelijkheden, van successen en halve successen en hele mislukkingen, en van passievolle nieuwe kansen? Want alleen met vallen, fouten durven maken en weer opstaan kan de verbinding tussen de zorgorganisatie en haar cliënten groeien, waardoor partijen mét elkaar het écht voor elkaar krijgen.

We nodigen bestuurders van cliëntenverenigingen en zorginstellingen in  de langdurige Brabantse woon- en zorgwereld uit om hun ervaringen en hun dilemma’s in een vertrouwde omgeving te delen. Niet om tot één waarheid of tot basale antwoorden te komen, maar juist om tot nieuwe inzichten en diepere vraagtekens te komen.

De aftrap vindt plaats door 2 sprekers die hun belevenissen op dit terrein hebben vertaald in prikkelende vragen. Daarna kunt u aan ronde tafels tijdens een “diner pensant” uw gevoelens en gedachten laten opborrelen in een aangename ambiance.

Sprekers:

Richard Janssen: maakte een route door zorg als universitair onderzoeker, GGD directeur, bestuurder in de gehandicapten zorg (Viataal) en psychiatrie (Mondriaan & Altrecht). Sinds 1996 is hij (tevens) verbonden aan de Universiteit van Tilburg als bijzonder hoogleraar Economie en Organisatie van de Zorg. En sinds deze maand is hij ook verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als bijzonder hoogleraar Bestuur en Management van Zorginstellingen vanuit de NVZD (de beroepsvereniging voor bestuurders in de zorg). Richard neemt de plaats over van de eerder aangekondigde spreker Hans de Goeij. Richard Janssen: “De veranderopgave voor zorgorganisaties is nog nooit zo groot geweest. Dat vereist ondernemerschap. Tegelijkertijd hebben tal van partijen, zoals cliëntenraden, banken en de inspectie, invloed op het beleid. Competente bestuurders kunnen met die invloeden omgaan en hun doelen van draagvlak voorzien. Verbinden, meenemen en bewegen zijn sleutelwoorden. Welke dilemma’s kom jij hierin tegen? Wat geeft jou energie?”

Sjaak Bloem: bijzonder hoogleraar Health care consumers and Experienced health, Nyenrode Business University en associate director Strategic Research & Innovation Benelux bij Jansen-Cilag B.V. Uitvinder van De Geluksladder. Hij ziet het stimuleren van gezondheidsbeleving/geluk als het hoogste goed in de zorgdienstverlening en hij meet geluk langs een relatieve (en dus geen absolute) persoonlijke meetlat. Wat heeft hem tot dit inzicht gebracht en wat heeft het cliënten, hulpverleners en hem zelf totnutoe gebracht?

Deelname

Graag uw bericht van deelname of verhindering sturen naar: info@zorgopkoers.nl
Extra informatie kunt u vragen bij een van de partners: Jan Verdonk (06-53149183), Henry Goverde (06-53153456) of Ger Haan (06-46624444).